Stockholmsbesöket Anna är äntligen hos oss;) och lagar mat som en gud gör hon. Denna gryta som hon själv ska få blogga om, blev gudomligt goooood…
”Ojdå, vilken fin presentation och inledning man får! Tackar och bugar. Men idag fick jag faktiskt till det riktigt bra på fri hand. Det började med att alla var väldigt hungriga och vi var ivriga med att få sätta igång med matlagningen. Victoria ville bjuda på den där annorlunda efterrätten ikväll som hon bloggade om häromdagen (den med massa grönsaker och grejer i). Viss misstänksamhet kände jag men kan verkligen rekommendera er allihopa att testa den där efterrätten, verkligen god smakkombination! Dessutom lyckades vi få till en förnyelse av marängen av en slump, se om Victoria återkommer om det kanske! Nåja, nog om det. Victoria fick ta hand om förberedelsen för efterrätten och jag högg in på ingredienserna till kvällens middag. Herrn i huset hade beställt fläskfilé, kokt potatis och champinjoner. Så det var huvudingredienserna och här kommer resultatet.
Annas fredagsgryta:
1 putsad fläskfilé
250 g färska champinjoner
1 liten gul lök
3 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk dijonsenap
1 tsk torkad dragon
1 krm cayennepeppar
1 msk kantarellfond
Salt, vitpeppar
Skiva fläskfilén i skivor, jag brukar skära dem i ca 2 cm tjocka skivor och sedan platta ut dem med handflatan. Dela löken och skiva dem i strimlor eller halvmånar. Ansa och dela champinjonerna i kvartar.
Stek champinjonerna i lite smör. Tillsätt löken som hastigast och vänd runt alltihopa. Lägg över löken och champinjonerna i en större gryta. Bryn fläskfilé-skivorna i stekpannan, låt eftersteka en liten stund. Flytta sedan över köttet till grytan. Vispa ut stekpannan med lite grädde och häll över även det i grytan. Tillsätt grädden och späd lite med mjölken. Krydda med alla kryddor, fonden och dijonsenapen. Låt sjuda ihop på svag värme så lång tid du har över. 10-15 min blir ganska lagom! Servera med kokt potatis och något grönt på tallriken.
Blev riktigt bra smak på grytan där en kombination av alla kryddor gör att man anar dijonsmaken samtidigt som dragonen. Dessutom lite lagom hetta av cayennepeppar. Prova!
Trevlig mathelg allihopa! Det ska vi ha 🙂
/gästbloggerskan Anna”