Godmorgon molniga lördag!
Idag kommer det nog bli en sån där härlig och mysig lördag, vi ska nämligen till relaxen och bara softa hela dagen lång.
Innan vi åker till relaxen ska jag och Anna åka ut till Coop på Marieberg och kolla in deras nya delidisk (som ska vara toppen). Det låter kanske lite konstigt att åka ut och kolla på en ”delidisk” men Anna jobbar nämligen inom Coop och har tidigare jobbat i just den butiken.
Nu över till dagens frukost som blev nybakade tekakor med gröt= grötiga kakor, chokladkaffe och prickarna över Ö’t en god liten helgskinka med lite försmak av julen.
Till ca 10 st kakor behövs:
5 dl mjölk (värmd till 50grader)
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150g smör
25g färsk jäst
Vetemjöl ca 9 dl
Gör så här:
Värm mjölken tills den är 50 grader varm i en kastrull. Häll i havregryn, salt och sirap. Låt svälla ca 20 minuter i kastrullen.
Smält smör och tillsätt i kastrullen. Smula ner jästen och rör om ordentligt så jästen blandas ut.
Häll över allt i en bunke eller gör klart degen i kastrullen om den är tillräckligt stor för det.
Tillsätt mjöl, lite i taget tills degen får en bra konsistens och släpper från kanten på bunken.
Låt degen jäsa ca 30 minuter under en bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 10 delar.
Platta/kavla ut varje del till runda kakor som är ca 1 cm tjocka.
Nagga dem med en gaffel.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under en bakduk.
Grädda i ugnen ca 10 minuter.
Vi serverade de grötiga kakorna med helgskinka och lite senap på, en riktigt god frukost med julkänsla:)
Chokladkaffe:
Jag är ju inte den som dricker så mycket kaffe men ibland tycker jag det kan vara gott, aldrig svart kaffe med när man gör nåt kul med det. Idag blev det chokladkaffe, gott? Ja faktiskt;)
Du behöver:
1 dl kaffe (varmt)
1 dl mjölk (varm)
2 tsk obojpulver
Blanda allt och njut. Prova dig fram med obojpulvret så det smakar bra för dig.
Ha nu en toppenbra lördag så ”ses” vi snart.
Kram till dig