Nu förstår ni, tänkte jag att jag skulle bjuda er på en riktigt god lax med gräddkokt savoykål och till det en hemmagjord Hollandaisesås… Sååå gott blev det och det var första gången jag gjorde hollandaisesås… Inge svårt alls och så gott!!!
Om man vill kan man ju servera potatis till.
Gräddkokt savoykål, smarrigt värre:)
Hollandaisesås som ligger i min lilla nyinköpta ”porslinsgryta” från rusta. Praktisk att förvara sås i då det finns ett lock till.
Du behöver:
600g laxfilé
Lägg laxen i en ugnsform som du saltat på botten. Sätt in i ugnen på 200 grader ca 15 minuter tills laxen är klar.
Gräddkokt savoykål:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2-1 savoykålshuvud
Salt
Vitpeppar
Vetemjöl+vatten
Strimla savoykålen fint. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt kålen. Låt koka på svag värme ca 5-10 minuter.
Gör eventuellt en redning på vetemjöl och lite vatten om tjockare konsistens önskas.
Salta och peppra.
Hollandaisesås:
200g smör
4 äggulor
Dragon
Salt
Peppar
1/2 citron (saften)
Smält smöret i en kastrull och blanda i dragon. Smöret ska INTE bli brynt.
Värm upp en gryta med vatten och sätt i en bunke i grytan. Bunken får inte nudda vattnet utan ska hänga ovanför så kallat vattenbad.
Tillsätt äggulorna i bunken och vispa tills de tjocknar.
Det viktiga är att äggulorna inte blir för varma.
Vispa i det smälta dragonsmöret, lite i taget (droppvis) men häll inte i den vita bottensatsen som blir i botten på kastrullen.
Vispa hela tiden.
Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
Låt såsen stå kvar i vattenbadet tills den ska serveras.
Smaklig måltid!
Kram