Härliga lördag, idag har www.lördagsfrallan.se varit hos oss på besök så vi har festat loss på nybakade frallor utan att behöva lyfta ett finger. Ibland är det faktiskt skönt att bara slappa och inte behöva baka!
Sen har jag blivit blåst, eller vad man ska säga, jag trodde i alla fall att när en butik har ”konkursutförsäljning” så är sakerna som de säljer billigare än vad de var tidigare i den butiken. Nä nä det behöver de visst inte vara, de hade höjt priserna istället!?!? Konstigt!
Så det blev inget shoppat där inte!
Det fick istället bli att smaska i sig en semla. Nu tror ni väl att jag blivit galen? Semla NU? Ja en Saffrans Semla så klart!
Riktigt gott, så testa ni också, om ni gillar semla och saffransbröd kommer ni älska’t.
100g smör (äkta smör är viktigt)
5 dl (röd) mjölk
50g färsk jäst
2 paket saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
Manitoba cream (eller vetemjöl)
Fyllning:
Mandelmassa
Grädde
Pensling:
1 ägg (uppvispat)
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Degen:
Smält smör, blanda i mjölk och saffran, blandningen ska vara ca 37grader.
Smula jästen i en bunke o häll över mjölkblandningen lite i taget, rör om tills jästen löst sig helt.
Blanda i socker och salt. Blanda ner manitoba cream tills degen släpper på kanterna. Du kan använda vetemjöl om du inte har manitoba Cream, men jag tycker bullarna blir fluffigare med lite manitoba i:)
Arbeta degen smidig några minuter. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
Forma degen till ca 14-16 runda bullar och låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter övertäckta med bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Sätt sedan in bullarna i ugnen på 225-250 grader ca 7-10 minuter.
De ska bli gyllenbruna och kännas nästan som ihåliga när du knacka lätt på dem.
Låt svalna helt innan du skär av toppen och fyller dem med fyllningen som består av:
Riven mandelmassa
Lite lite vispgrädde (ovispad)
Lite av innanmätet från bullen
Blanda allt och klutta ner i hålet (hålet som blev när du tog lite av innanmätet på bullen). Ja ni fattar hoppas jag:)
Spritsa sedan på lite vispad grädde som är blandad med lite vaniljsocker.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
Servera med kall mjölk, riktigt gott!
Ha en riktigt fin lördag. Vi väntar ju som sagt finbesök ikväll och då blir det till att laga lite god mat så klart!
Kram