Vi har sportlovsvecka här i Örebro, inte för att jag drar nån nytta av det men många av er kanske har lite ledigt. Här i Öret är det isbana överallt så det skulle vara lättare att ta sig fram med hjälp av skridskor än vanliga skor i alla fall. MEN vad härligt väder det varit idag då, känns som rena rama våren. Solen värmer och fåglarna kvittrar. Det GILLAS!!
Just nu lagas det lite mat men det får ni ta del av i morgon för nu ska ni få receptet på sååå god helstekt fläskkarré som vi åt igår. Det tog riktigt lång tid att laga den, men var det värt det!? JA!
1 1/2kg hel benfri fläskkarré
Marinad:
2 msk flytande honung
6 msk olivolja
4 msk sweet chilisås
En skvätt soja
En skvätt balsamvinäger
6 vitlöksklyftor (pressade)
Lite chilipulver
Några nypor mald ingefära
Salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Lägg karrén i en ugnsform (jag band ihop den med ett snöre) och badda med all marinad.
Sätt in i ugnen ca 1 1/2-2 timmar. Tempen på köttet ska bli 82 grader, sätt termometern mitt i köttet på tjockaste stället.
Släng in lite vatten i formen då och då så marinaden inte bränns då den ska användas till såsen.
När köttet nått temperaturen tillsätt då en skvätt rött vin i formen (se receptet på såsen nedan).
Sås:
1- 1 1/2 dl rött vin
Sky från köttet
3 dl vispgrädde
Smör
1 msk Vetemjöl
Salt
Peppar
När köttet är klart ta ut det och lägg upp på en tallrik.
Använd sedan skyn som blivit i formen till såsen.
Blanda smör och vetemjöl i en kastrull. Rör om tills det blandats utan klumpar.
Tillsätt grädde och sky från köttet, börja med någon dl i taget och smaka av .
Krydda med salt och peppar.
Servera med kokt potatis.
Smaskit värre och det räcker till många:)
Kram
Anonym
Jag har gjort den här några gånger nu, och den blir verkligen god. Den blir ännu bättre om man låter köttet ligga i marinaden ett dygn före tillagningen.
/Janne
victoriasprovkök
Åh vad kul att du testat… Ska absolut testa marinera längre;)
Kram