Gokväll, vilket strålande höstväder vi haft, hoppas det håller i sig för idag har jag knappt kunnit utanför dörren. Vi har haft lite gäster här hemma och det bjöds på en höstig gulaschsoppa, en underbart god brödfläta och sen fikabröd… Brödet får ni recept på här och jag lovar, det var så otroligt gott!!! Receptet kommer från Hembakat!
Lova att göra det är du snäll för du kommer inte ångra dg.
Till ett bröd behövs:
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
10–12 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl men tillsätt då 2 teskedar bakpulver.
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, honung, socker, ägg och smör. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen ordentligt i en köksmaskin i 5–10 min eller knåda för hand dubbelt så länge.
Låt degen jäsa under en bakduk i ca 2 tim.
Ta upp degen och knåda den försiktigt.
Dela degen i 4 delar och rulla ut bitarna till längder, 90 cm långa.
Fläta ihop längderna, lägg alla fyra längderna bredvid varandra, börja med den vänstra (första) längden och för den över den andra och under den tredje och över den fjärde. Sen blir det likadant
hela tiden tills du fått en fläta. Börja med den som ligger längst till vänster och gör likadant.
Lägg flätan på ett bakplåtspapper och bilda en krans av den. Fäst ihop ändarna ordentligt så att de inte åker upp under gräddningen.
Låt kransen jäsa under bakduk i ca 1 1/2 tim.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla brödet med ägg och grädda det mitt i ugnen i ca 17 minuter, eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.
Låt brödet svalna/kallna och njut för det blir fantastiskt gott!!
Njut av helgen och ha det fantastiskt<3
Kram