Gokväll, kikar in här en liten snabbis. Idag blev det brödbak på jobbet med alla barnen som ville baka och det resulterade i en massa fina och goda tekakor. Det blev även dagens mellanmål och gissa om det var gott;) ”det här är världens godaste mackor” blev betyget från flera barn och såklart måste receptet finnas här då, även om det är vanliga simpla tekakor. Så håll tillgodo med världens godaste mackor.
Till ca 18 stycken behövs:
100 gram smör
5 dl mjölk
50g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Vetemjöl (tills du fått en fin deg, ca 12 dl men var försiktig så det inte blir för mycket mjöl då blir de torra)
1 tsk bakpulver
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av smörmjölken rör om och låt jästen smälta, tillsätt resterande degvätska, sirap och salt. Tillsätt mjöl, lite i taget och bakpulvret, rör om tills du fått en slät och fin deg som inte fastnar på kanterna i bunken. Arbeta degen några minuter och låt den sedan jäsa under bakduk ca 30 minuter , dela degen i lika stora delar, rulla till bollar och kavla ut dem lite, picka med en gaffel eller ha dem släta, det är en smaksak, vi gjorde båda:) Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 6-7 minuter på 225 grader, de ska bli lite gyllenbruna i färgen.
Ät och njut, godast med smör och ost tycker jag.
Kram<3.