Godmorgon, vaknade upp till en kall och klar morgon, mys, hade gärna suttit kvar här under filten ett tag till men snart väntar jobb. Innan jag drar igång och jobbar dagen lång tänkte jag tipsa om detta riiiiktigt goda kalljästa bröd. Perfekt om du vill ha nybakat på morgonen. Do it! ?
Kväll:
Ingredienser:
4 dl vatten
10 g färsk jäst
3 dl grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
½ msk honung
1 msk äpplemos
På kvällen gör du så här:
Rör ihop alla ingredienser i en bunke, och täck med plastfolie.
Ställ bunken i kylskåpet över natten.
På morgonen gör du så här:
Sätt ugnen på 275 grader, och placera en plåt i mitten.
Ta upp degen på ett riktigt mjölat bakbord, degen ska vara kladdig, dra ut den till en ”platta” på ungefär 10×40 cm.
Vik sedan plattan på längden, så den blir cirka 5×40 cm.
Pensla längden med kallt vatten, strö över lite solrosfrön och vetemjöl, och låt sedan degen vila i cirka 30 minuter.
Efter 30 minuter ta ut den heta plåten ur ugnen, och skär deglängden i 8-10 bitar som du snabbt lägger på plåten, inget bakplåtspapper behövs. Sött sedan in brödet i ugnen.
Häll lite kallt vatten i ugnen ca 1/2-1 dl.
Grädda bröden mitt i ugnen, i ungefär 15 minuter tiills de fått fin färg.
Ät och njut, riktigt goda, lite sega bröd blir det och det funkar bra att frysa:) receptet kommer ursprungligen från Pain de Martin.