Seg och slö och jag har ätit påtok för mycket cheesecake. Men så gott det var, ojojoj, testa den här.
Det är några olika moment att göra och du behöver en gasbrännare till marängen men det är det värt. Jag köpte min brännare på Clas Ohlsson, pris 199kr, men tänk på att den inte är fylld med gas så det måste köpas till, det märkte jag när jag kom hem med den… 😉
Du behöver:
Pajbotten:
200g digestivekex (14st)
28g strösocker (2msk)
100g smör (smält)
Cheesecakefyllning:
600g färskost
180g strösocker (2dl)
Lite vaniljpulver
25g vetemjöl (1/4 dl)
175g gräddfil (1 3/4 dl)
110g ägg (2st)
20g äggula (1)
Lemoncurd:
100g citronjos (1dl)
85g strösocker (1 dl)
110g ägg (2st)
20g äggula (1)
60g osaltat smör
Italiensk maräng:
130g äggvita (4)
75g vatten (3/4 dl)
210g strösocker (2 1/2 dl)
Gör så här:
Lemoncurd:
Lägg citronsaft och socker i en kastrull och koka upp.
Blanda ägg och äggula i en bunke.
Häll den kokheta citronblandningen över äggen, lite i taget samtidigt som du vispar och blandar ordentligt.
Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omrörning värmer du på lemoncurden tills den tjocknat lite lätt.
Häll över curden i en bunke och tillsätt smör i tärningar. Rör om tills allt blandats och fått en len och krämig konsistens. Låt kallna helt i kylen.
Pajbotten:
Sätt ugnen på 180 grader.
Mixa kexen till fina smulor och blanda ner socker och smält smör.
Fördela kexblandningen i en springform på ca 22 cm. Fördela jämt på botten och ca 3-4 cm upp på kanten. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna helt.
Cheesecakefyllning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke.
Blanda mjöl och vaniljpulver och tillsätt det i förskostsmeten.
Vispa allt 3-4 minuter och rör sedan ner gräddfilen med en slickepott.
Vänd ner ett ägg i taget samt äggulan och blanda väl.
Häll smeten i formen med kexbotten och grädda i 10 minuter på 200 grader, sänk sedan temperaturen till 110 grader öppna inte ugnsluckan, grädda i 45 minuter till. Stäng sedan av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar 20 minuter på eftervärme. Låt sedan cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar så att den stelnar och kallnar helt.
Italiensk maräng:
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills den nått temperaturen 121 grader.
När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett hårt fast skum.
Häll sedan ner sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet,vispa samtidigt skummet på maxhastighet hela tiden. Sänk sedan vispgastigheten till medelhastighet och vispa konstant tills marängen är kall, tar ca 30 minuter.
När marängen är kall häller du upp den i en spritspåse.
Bred på lemoncurden ovanpå cheesecaken och toppa med den italienska marängen som du spritsar ovanpå och bränner med en gasbrännare.
Servera och njut.
Tips: Blir det marängsmet över kan du göra lite maränger, spritsa då ut dem på ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen ca 1 timma på 100- 125 grader.
Receptet kommer från Roy Fares och är sååå gott:)
Kram, ha en fin kväll<3