Tisdag kväll och mjölet yr här hemma, igår bakade jag en sats långpannebröd som nästan är slut så därför blev det ett till bak ikväll. Tänkte jag skulle dela med mig av gårdagens smarriga bröd, enkelt är det också då det kavlas ut och läggs i en långpanna.
Till ett stort bröd behövs:
50 g färsk jäst
5 dl vatten (37grader)
1/2 dl honung
50 g smör (rumsvarmt)
1 tsk salt
5 dl havregryn
3 dl rågsiktsmjöl
Vetemjöl resterande mängd
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt honung, smör, salt och havregryn.
Tillsätt rågsiktsmjöl och vetemjöl. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en fast deg som släpper från kanterna på bunken. Var dock noga med att degen inte blir för fast, för blir det för mycket mjöl blir bröden torra och inte alls goda.
Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Kavla ut degen jämt och lägg den i en ugnsform/ugnsplåt.
Skär ut rutor och nagga med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt sedan in i ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
Låt svalna och njut av nybakat.