Efter en jobbdag (studiedag) med massa föreläsningar är jag helt slut i huvudknoppen, det är ju inte så att man är sådär överdrivet van att sitta stilla en hel dag. Var tvungen att ge mig ut i mörkret med reflexväst och ficklampa och springa en runda i mörkret. Så skönt. Igår bakade jag ett supergott rågbröd med nötter och tranbär, testa vetja.
Till 2 bröd behövs:
500 g kallt vatten
15g jäst
20g mörk sirap
20g olivolja
150g grovt rågmjöl
450g rågsiktsmjöl
150g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl grovt hackade nötter (cashewnötter)
1 dl tranbär (eller annan torkad frukt)
10g salt
Gör så här:
Häll vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Tillsätt alla övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter, tillsätt saltet och arbeta ca 3 minuter till. Täck över bunken med plastfolie och ställ in i kylen ca 4 timmar.
Dela degen i 2 lika stora bitar och forma varje bit till en fläta.
Lägg varje fläta i en bakplåtspappersklädd brödform.
Låt jäsa 30 minuter i rumstemperatur.
Sätt in flätorna i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Låt svalna helt och servera.
Kram <3