Gokväll, torsdag idag och i morgon kommer den efterlängtade fredagen och helgen knackar på dörren, tjoho vad jag ska vila upp mig. Behövs efter den här veckan kan jag lova. Ikväll blev det köttbullar till middag, så goda och de serverades med potatismos och gräddsås. De här köttbullarna är så enkla att göra och jag har gjort en stor sats som ligger i frysen. Du gör dem i ugnen, sen fryser du antingen in dem eller steker upp dem på en gång. Det bästa med det är att de blir så goda och saftiga eftersom de tillagas i ugnen största delen av tiden sen steks de bara lite snabbt för ytans skull.
Jag gjorde ca 60 st små köttbullar och till det behövdes:
1kg blandfärs eller nötfärs
2 ägg
2 gula lökar (finhackade eller mixade)
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 msk strösocker
Salt (rätt mycket)
Vitpeppar
Gör så här:
Blanda ihop ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla några minuter. Tillsätt lök och ägg. Blanda ihop och tillsätt köttfärs, socker, salt och peppar.
Forma färsen till små bollar, jag tog ut dem med ett matskedsmått för att få alla jämnstora.
Smörj en plåt med smör och lägg i köttbullarna. Sätt in dem i ugnen ca 10-15 minuter på 225 grader. Vänd på dem efter ca halva tiden. Stek köttbullarna i en stekpanna med lite smör för att få en fin yta. Ska du frysa ner dem och äta vid ett senare tillfälle så frys dem innan stekningen och stek dem innan servering.
Enkelt, gott och riktigt praktiskt att ha i frysen:)
Såsen gjorde jag genom att blanda ihop stekskyn från köttbullarna med lite grädde, soja, lingonsylt, salt, vitpeppar. Red av med lite maizena eller mjöl.
Kram kram <3