Godmorgon, tisdag och jag ska strax knata iväg till jobbet. Det blir en lång dag och kväll där så jag vet vad jag ska sysselsätta mig med idag i alla fall:) Tänkte tipsa om ett fantastiskt gott och fluffigt bröd, jag har gjort det tidigare och gör det om och om igen. Så gott! Jag gjorde dubbel sats denna gång men receptet är beräknat till ett bröd.
Till ett bröd behövs:
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
10–12 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl men tillsätt då 2 teskedar bakpulver.
Pensling:
1 uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, honung, socker, ägg och smör. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen ordentligt i en köksmaskin i 5–10 min eller knåda för hand dubbelt så länge.
Låt degen jäsa under en bakduk i ca 2 tim.
Ta upp degen och knåda den försiktigt.
Dela degen i 3 delar och rulla ut bitarna till längder, ca 50 cm långa.
Fläta ihop längderna, lägg längderna bredvid varandra, fläta En vanlig fläta och tryck ihop kanterna lite.
Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 tim.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla brödet med ägg och strö på sesamfrön, grädda brödet mitt i ugnen i ca 17 minuter, eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.
Låt brödet svalna/kallna och njut för det blir fantastiskt gott!!