Dom är fantastiska, fluffiga som små lätta sommarmoln och så gudomligt goda när man sätter tänderna i dem… Ja just det, rätt svar är SOLBULLAR, eller som jag vill kalla dem solskensbullar.
Till dessa godingar behöver du:
50g jäst
5 dl mjölk
150g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk kardemumma (malen)
13-14 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1-2 krm vaniljpulver
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse
50g mjukt smör
Gör så här (vaniljkräm):
Koka upp mjölk och tillsätt vaniljpulver. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt i en bunke. Häll över den heta mjölken i bunken under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, vispa konstant tills blandningen tjocknat. Häll sedan över allt i en bunke, tillsätt smöret och rör tills du får en tjock och slät kräm. Ställ in krämen i kylen.
Gör så här (bullarna):Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret, socker, ägg och kardemumma. Rör om. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter till dubbel storlek. Jästiden beror på hur varm mjölken är och hur varmt degen står. Jag försöker jäsa min deg rätt långsamt och då är det viktigt att mjölken inte är för varm och att degen inte står för varmt tex vid ugnen. Gör vaniljkrämen.Sätt ugnen på 200 grader.Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i lika stora bitar, mina bullar vägde 85g. Forma till runda bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner fingrarna i degen så du får ett tunt hål (ej helt igenom). Spritsa i vaniljkrämen och låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 14 minuter. Håll koll på dem för alla ugnar är olika. Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så frys dem direkt utan topping och fixa det innan de ska ätas. Lycka till<3
Anonym
Jättemumsiga! Jag fick dock inte in så mycket vaniljkräm i mina bullar – hälften av krämen blev kvar i spritspåsen. Men jag ska göra en ny sats och väga upp 25 g för varje bulle så krämmängden i blir bra mycket större än när degen vägde 47 g/bulle. Och så kan man ju äta ett par, tre bullar åt gången! 🙂