Godmorgon, tisdag idag vilket såklart betyder jobb. Men innan vill jag tipsa om riktigt goda och fluffiga vetekakor. Enkla att göra och underbara att äta.
Till 4 vetekakor behövs:50 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca 12 dl vetemjölGör så här:Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm 37 grader. Inte varmare. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt och lite vetemjöl i taget, allt mjöl kanske inte behövs.Arbeta degen, gärna i maskin ca 5-10 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter men ta inte i för mycket mjöl.Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter, övertäckt med en bakduk. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar (jag väger alltid mitt bröd) och forma till runda kakor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, nagga bröden och täck över med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter. Värm upp ugnen till 275°C.Grädda kakorna mitt i ugnen tills de har fått fin färg och låter lite ihåligt när du knackar på dem. Det tar ca 5-6 minuter. Låt bröden svalna och njut av nygräddat. Ha nu en fin dag, strax blir det jobb här, ska bara njuta av lugnet en stund till;)Kram