Börd är helt fantastiskt, underbart och alldeles magiskt gott. Som ni förstår älskar jag att baka och även att laga mat och testa nya grejer. Det här brödet är inget nytt alls, eller det var första gången jag gjorde det men Stina Patetsos har gjort det massvis med gånger och jag har länge tänkt testa det. Så här kommer receptet på fina Stinas grekiska lantbröd. Det blir så grymt gott.
Till två bröd behövs:
1 paket färsk jäst
1 dl olivolja (satsa på en riktigt god, själv har jag en från Kreta)
3 1/2 dl vatten
1 dl naturell yoghurt (3%)
2 1/2 tsk salt
1 msk honung
10-12 dl vetemjölspecial
Gör så här:
Värm olja, vatten och honung tills du får en fingervarm blandning.
Smula jästen i en bunke och häll blandningen över. Rör om. Tillsätt yoghurt och salt, rör om. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, ta inte för mycket mjöl, kör degen i maskin ca 10-15 minuter för bästa resultat. Låt sedan degen jäsa i bunken under bakduk ca 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt och dela i 2 delar, forma till 2 runda bröd och låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 minuter. Skär sedan snitt i brödet med en vass kniv. Sätt in i ugnen ca 30 minuter på 225 grader eller tills brödet nått en temperatur på 95 grader. Brödet ska få en fin yta och kännas ihåligt när du knackar på det. Blir det för mörkt mot slutet så lägg över lite aluminiumfolie.
Låt svalna innan du skär det i skivor och serverar med smör och ost. Mmm underbart gott.