Att äta planka är väl ändå bra gott, känns lite lyxigare än att äta på en vanlig tallrik och den här laxplankan blev grymt god.
Du behöver:
Lax (skinnfri delad i portionsbitar) ca 500-600g för 3 personer.
Salt
Gör så här:
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form, salta och sätt in i ugnen, 200 grader ca 15-20 minuter.
Pommes duchesse:
Potatis
Salt
Vitpeppar
Smör
Äggula
Gör så här:
Skala och koka potatisen. Mosa potatisen i en potatispress, gör ett mos av potatisen genom att blanda ner smör, salt, peppar och en äggula. En äggula till varje 3-4 portioner, jag gjorde 3 portioner och då blir det toppen med en gula.
Dilldijon (till 3 portioner):
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
Ca 1 tsk dijonsenap
Ca 1-2 msk hackad dill
Salt
Vitpeppar
Vetemjöl att reda av såsen med
Gör så här:
Blanda ihop allt i en kastrull, låt sjuda ihop en stund och red av med vetemjöl blandat i lite vatten.
Tillbehör:
Haricot verts
Grön sparris
Gör så här:
Koka i lättsaltat vatten någon minut.
Jag gjorde även en kall röra som jag serverade i ett glas:
1 kallt hårdkokt ägg (hackat)
4 crabsticks (fin hackade)
2 chalottenlökar (finhackade)
1/2-1 dl majonnäs
1/2-1 dl cremefraiche
Finhackad dill
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Blanda allt och smaka av tills du får en bra smak. Majonnäs och creme fraiche blandas efter smak. Jag gör alltid egen majonnäs.
Plankan:
Lägg den färdiga laxen på en planka, spritsa ut duchesse på plankan. Sätt in i ugnen tills potatisen fått färg. Lägg på varma grönsaker och häll på såsen.
Servera ev med en kall crabsticks röra bredvid. Mums