Snabba och enkla bröd är riktigt toppen ibland. Nybakat är ju så fantastiskt gott.
Tänkte tipsa om ett smarrigt recept på limpor som är just snabba och väldigt enkla att göra.
Till 2 limpor behövs:
50g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 dl ljus sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
6 dl rågsiktsmjöl
1 dl krossat linfrö
1 dl kruskakli
Ca 10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Blanda ihop jäst och vatten och rör tills jästen smält. Tillsätt sirap, salt, olja, linfrö och kruskakli. Rör om.
Tillsätt rågsiktsmjöl och sedan vetemjöl, lite i taget tills du fått en smidig deg som inte kladdar. Ta inte i för mycket mjöl utan känn dig fram. Kör gärna degen i maskin några minuter.
Dela degen i 2 delar och forma till limpor. Lägg dem i en limpform med bakplåtspapper. Snitta bröden, pensla med vatten och toppa med solroskärnor. Sätt in bröden i en kall ugn utan att det jäst nåt innan. Sätt ugnen på 200 grader och låt dem jäsa i ugnen medan den blir varm. Låt stå i ugnen ca 1 timma, kolla efter 45 minuter så att de inte blir för mörka, täck isåfall över med aluminiumfolie.
Låt svalna och njut av nybakat.
Godnatt<3