Skogen är fylld av underbara blåbär så tveka inte att ge er ut och plocka hem ett gäng blåa bär. Jag var ute i helgen och det resulterade i smarriga blåbärspajer med en fantastisk vaniljvisp. Vaniljvispen är en favorit här hemma och jag gör alltid egen, mycket godare än den köpta varianten och så enkelt.
Smuldeg:
150 g smör (rumsvarmt)
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
Fyllning:
Ca 4 dl färska blåbär
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till smuldegen i en bunke. Mjölet är svårt att säga exakt men smuldegen ska enligt mig smula lite men inte bli torr, den ska gå att forma till runda bollar som inte smular sönder.
Lägg ungefär 2/3 av smuldegen i en pajform, lägg över blåbär och täck med resterande smuldeg.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader.
Servera pajen ljummen med vaniljvisp.
Vaniljvisp:
3 äggulor
3 msk strösocker
3 dl vispgrädde (hårt vispad)
2 tsk vaniljsocker
Gör så hör:
Vispa äggulor och strösocker fluffigt i en bunke.
Tillsätt den visade grädden och vaniljsockret.
Rör om så att allt blandas.
Serveras till pajen.
Grymt gott och snabbt går det också.
Kram <3