Blåbär, blåbär, blåbär… Jag fullkomligt älskar blåbär. För nån dag sen kom jag även på den lysande idéen att göra blåbärspaj och bullar till ett. Blåbärspaj med vaniljsås en är av de bästa sakerna man kan äta och så även bullar, så varför inte kombinera dessa två till blåbärspajbullar. Rysligt gott blev det och riktig sommarfeeling får man med dessa underbara bullar.
Du behöver:
75 g smör
3 dl standard mjölk
20 g jäst
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk mortlad kardemumma
1 krm salt
6-8 dl vetemjöl special
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Vaniljsocker
Blåbär, gärna färska
Smulpaj deg
Smulpajdeg:
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl (lite i taget)
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till en smuldeg. Degen ska gå att forma men även smula sönder lite. Tillsätt lite mjöl i taget tills du fått en bra deg.
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en buke och häll på smörmjölken. Rör om tills jästen smält.
Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt sedan mjöl lite i taget tills du fått en fast daim släpper bunkens kanter men var försiktig med mjölet.
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
dela degen i två bitar och kavla ut varje deg till en ca 3-4 mm tjock rektangel. Bred på smör i ett jämt lager.
Sikta över vaniljsocker, rätt mycket för det är gott. Gör en 5 cm bred rad med blåbär på rektangeln och toppa med smuldeg. Ös inte på med för mycket blåbär utan ta lite lagom. Rulla ihop och skär 3 cm breda bitar. Lägg bullarna i formar som med fördel gräddas i en muffinsplåt. Låt jäsa övertäckta ca 30-40 minuter innan de gräddas.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna ca 5-7 minuter på 225 grader. Låt svalna och njut av världens godaste blåbärspajbullar ala Victorias Provkök.
Kram kram ha en underbar dag:)