Godmorgon, stutsade upp ur sängen i morse för idag är det fredag, eller inte riktigt stutsade men det gick lite lättare i alla fall. På morgonen har jag hunnit med både det ena och det andra och på det en intervallträning för nu SKA jag komma i form igen. Avskyr förkylningar som får träningen att tappa fart, jag blir så lat efter att jag inte tränat på nån vecka.
Tänkte bjuda på goda små tekakor innan jobbet drar igång, dessa med lantbrödsmjöl blev riktigt goda.
Du behöver:
50g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk dadelsirap eller vanlig brödsirap
7 dl lantbrödsmjöl
Vetemjöl (resterande mängd tills degen släpper från bunkens kanter)
Gör så här:
Värm mjölken till max 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resterande ingredienser, sist mjöl.
Arbeta degen ca 10 minuter, gärna med maskin. Låt sedan degen jäsa ca 40 minuter eller tills degen jäst upp till dubbel storlek.
Kavla ut degen ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord och tryck ut runda tekakor med en form, det kan vara en liten skål, ett glas eller ett runt pepparkaksmått i lite större storlek.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med tex en gaffel. Låt jäsa ca 30 minuter under en bakduk och grädda i ca 7-10 minuter på 250 grader, beroende på ugn och storlek.
Serveras sådär härligt ljumna. Ha en fin dag och njut av fredagen. Kram <3