Brukar ni göra planka hemma? Här görs det med jämna mellanrum. Det är riktigt gott att äta från planka och läckert är det också.
Sist jag gjorde planka blev det en laxplanka med dillsås, så smarrigt.
Du behöver:
Lax (ugnsbaka den i ugnen till den är klar)
Potatismos (potatis, grädde smör, salt peppar och en äggula)
Grönsaker (jag hade sparris och brysselkål)
Räkor
Dillsås
Dillsås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1/2 tärning fiskbuljong
Salt
Vitpeppar
Dill (hackad)
Dillsås gör så här:
Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt vin, vispgrädde och fiskbuljong och låt sjuda några minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och dill.
Plankan:
Dela laxen i portionsbitar och ta av skinnet. Lägg den i en ugnsform, salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen ca 15-20 minuter på 225 grader eller tills den ör genomstekt.
Koka potatisen till moset, häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med vispgrädde, smör och en äggula. Salta och peppra.
Koka eventuella grönsaker och skala räkorna.
Gör såsen.
Lägg sedan upp allt på plankan, spritsa ut moset och häll sist på såsen. Har du räkor kan du lägga på dem mot slutet i ugnen.
Sätt in plankan i ugnen tills moset fått lite färg ca 10 minuter.
Servera på direkten. Supergott.
Godnatt, efter ännu en grymt tidig morgon får jag nog lov att ta natt lite tidigare än vanligt.
Kram<3