Godmorgon, startade morgonen rätt tidigt i morse så jag har redan hunnit äta en smarrig frukost som bland annat bestod av nybakade müslibullar. Eller jag bakade dem sent i går kväll men det får räknas som nybakat. Oj så gott det var, kan verkligen rekommendera det här brödet.
Du behöver:
6 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
50g jäst
2 tsk salt
3-4 msk sirap
4 dl god müsli
4 dl chapatimjöl (kan bytas ut mot tex rågsikt eller grahamsmjöl)
Ca 9-10 dl vetemjöl
Topping:
Ägg till pensling
Müsli
Gör så här:
Blanda det ljumna vattnet med jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och sirap. Tillsätt sedan müsli och chapatimjöl. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget under omrörning. Jag brukar inte möta mjölet exakt utan kör degen i maskin och tillsätter lite mjöl i taget tills degen släpper från kanterna. Ta inte i för mycket mjöl. Låt degen jäsa i bunken ca 45-60 minuter övertäckt med en bakduk.
Baka sedan ut degen till lite avlånga bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över müsli.
Sätt in bröden i ugnen på 225 grader ca 8-15 minuter beroende på brödets storlek. De ska få en fin brun yta.
Låt svalna och njut av nybakat.