Enkelt, smidigt och otroligt gott är det, nu snackar vi RÄKRIS… Ris med räkor som serveras kallt tillsammans med lite Rhode Island dressing. Majonnäsen gör jag enkelt själv, det tar ca 1 minut och är så värt den minuten.
Till 6 personer behövs:
Långkornigt matris (jag gjorde på 5 dl torrt ris + 10 dl vatten)
1-2 dl majonnäs (recept nedan)
Ev några droppar vatten
2 dl finhackad purjolök
2 dl gröna ärtor
1,2 kg räkor med skal (skalade)
Italiensk salladskrydda
Salt
Vitpeppar.
Rhode Island sås:
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 msk chilisås
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Koka riset och låt det kallna helt.
Blanda ner majonnäs i riset, späd ev majonnäsen med lite lite vatten om du tycker att det blir för tjockt.
Blanda ner purjolök, ärtor, räkor och smaka av med salladskrydda, salt och ev lite vitpeppar.
Gör Rhode Island såsen genom att röra ihop alla ingredienser.
Jag använder mig alltid av hemmagjord majonnäs, detta är ett grymt enkelt recept som passar bra som grund i kalla såser.
Majonnäs:
Egen majonnäs gör du enkelt genom att lägga ner 1 ägg, 2 dl matolja, salt, 1/2 tsk dijonsenap, några droppar citronsaft i en hög mixerbunke. Sätt ner mixerstaven i botten på bunken och håll den stilla och mixa på maxfart ca 30 sekunder, rör lite på mixerstaven tills du blandat allt och vips får du en tjock, krämig och härlig majonnäs. Temperaturen på ingredienserna ska vara densamma för att inte skära sig.
Ha en finfin dag, kram kram ❤️