Räkor, ja här hemma älskar vi räkor av alla dess slag och blandat i en risotto blev det en otroligt god middag. Enkelt och lite extra lyxigt. Den här årstiden brukar man dessutom få tag på färska räkor till riktigt bra pris, speciellt om man köper dem en fredag. Så behåll receptet tills på fredag och gör en riktigt god middag.
Till ca 3-4 portioner behövs:
2 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl arborioris
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl vatten
2 dl vitt vin
1 röd paprika
100g grön sparris
10cm purjolök
Minst 500g räkor med skal
2 dl finriven parmesanost
Salt
Peppar
Gör så här:
Finhacka lök och vitlöken. Fräs all lök och hälften av vitlöken i olivolja i en gryta. Tillsätt sedan riset och låt det fräsa med tills det är blankt och genomskinligt. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset. Blanda ihop buljong och vatten, har du en tärning så kan du koka upp vattnet så smälter den lätt. Späd sedan riset med lite buljong i taget. Koka riset på svag värme ca 20 minuter.
Medan riset kokar så hackar du paprika, sparris och purjolök och bryner på grönsaksfräset och resterande vitlök i en stekpanna med lite olja. Låt fräsa några minuter.
Skala även räkorna och riv parmesanosten.
När riset kokat färdigt så tillsätt grönsaksfräset, parmesanosten och räkorna. Rör om ordentligt så allt blandas och servera.
Enkelt men så gott
Kram❤️