Godmorgon, sovmorgon här hemma. Myser vid brasan i vanlig ordning och ska strax snöra på mig springskorna för en runda. Inte för att vädret lockar mig ut speciellt mycket men det är fantastiskt skönt när man väl kommer ut.
Jag gjorde lemoncurd i helgen och fick ett fantastiskt tips på citronfyllning av en följare. Jag var ju såklart tvungen att prova. Wow så gott. Testa du med.
Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
150g rumsvarmt smör
1 1/2 dl Lemoncurd
En skvätt färsk citronsaft
1 dl vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ihop allt till en slät smet.
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Baka ut bullarna och fyll med citronfyllningen, lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Sätt in i ugnen ca 6-8 minuter på 225 grader.
Njut av bullar med kall mjöl till. Underbart.
Ha en fin dag, nu ska jag ta mig i kragen och ge mig ut. Önska mig gärna lycka till. Kram ❤️