Brownie mumsmums
Äntligen helg kan man säga, garderoben är färdig vilket betyder att jag kan ägna mig åt något annat på dagarna…så skönt och så fint blev det! Idag vill jag bjuda er på fantastiska Brownie mumsmums, det är helt otroligt goda och blev snabbt populära både på jobb, hos vänner, hemma och av mig som verkligen älskar den här kombinationen med choklad och fluffig mumsmums.
Brownie mumsmums
Browniebotten:
150g smör
2 3/4dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör sedan ner resterande ingredienser och ett ägg i taget till browniebotten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform som är ca 20×25 cm, häll i smeten och bred ut den i ett jämt lager.
Sätt in i ugnen ca 20-22 minuter på 160 grader. Tider är ett ungefärligt mått det beror mycket på tjockleken på kakan samt ugn så kolla den istället nog mot slutet. Botten ska kännas fast men inte bli torr. När den kallnar blir den fastare.
Låt kakan stå i kylen tills den är helt kall.
Mumsmumsfyllning:
250g strösocker
100g glukossirap (finns i affären vid sirap)
3/4 dl vatten
140g äggvita
1 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
Topping:
200g mörk choklad
40g smör
4 msk naturell rapsolja
Gör så här:
Koka upp socker (250g), glukossirap och vatten i en gryta tills du når en temperatur på 117 grader, mät temperaturen för det är viktigt att det blir 117 grader. Vispa äggvita, 1 msk socker och vaniljpulver tills du får ett hårt vitt skum. Använd gärna en maskin att vispa med, elvisp funkar men det kan bli lite jobbigt att hålla i den hela tiden. När sockerlagen nått rätt temperatur så häll ner den i en tunn stråle under vispning i mumsmums smeten. Vispa nu mumsmums smeten ca 20 minuter tills du har en glansig, fast och sval mumsmums smet. Det är det här momentet som tar lite tid och kan bli jobbigt med elvisp.
När smeten är klar så bred den över den kalla browniebotten. Ställ in i kylen och gör toppingen.
Topping:
Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret över ett vattenbad. När du har en glansig och slät chokladsmet så tillsätt oljan, lite i taget och rör om. Låt svalna och häll över mumsmumsen, bred ut lätt till ett jämt lager. Ställ in i kylen och låt chokladen stelna.
Skär sedan din Brownie mumsmums i bitar med en varm kniv (värm den under vatten och torka av) så chokladen på toppen smälter och inte spricker sönder.
Njut av fantastiska Brownie mumsmums, förvara dem i kylen.
Du måste bara testa dem, jag lovar att du inte kommer att ångra dig för de är himmelskt goda!
Kram Kram
Jessica
Hur länge håller de i kylen och kan man frysa dem? Mvh Jessica
victoriaadmin
Några dagar i kylen är inga problem, jag har inte testat att frysa dem men vanliga mumsmums går väl att frysa, själva brownien är inga problem så det borde ju funka bra, testa med en bit först kanske??kram
Jessica
Tack för svar 🙂 Ska testa att baka och frysa in lite 🙂 kram
Ann
Hej tack för receptet. Kan jag använda något liknande om det inte finns glukossirap?
Tacksam för svar.
victoriasprovkök
Du behöver nog ha det skulle jag tror
Ann
Hej. Tack för receptet. Kan jag använda något liknande om det inte finns glukossirap.
victoriasprovkök
Tror nog det behövs men det finns en från dansukker som jag brukar använda, står vid sirapen i vanliga matbutiker.