Thaisallad med krämigt kokosris
och jordnötscurrysås
Jag älskar thaismaker, det är verkligen min grej. Tyvärr blir det inte så ofta jag lagar det men ibland så får jag till en och annan rätt. Igår gjorde jag den här grymma salladen, en Thaisallad med krämigt kokosris och jordnötscurrysås. Ja det var verkligen sååå gott! Blandningen av det krämiga kokosriset, krispiga morötterna, jordnötterna, koriandern och såklart jordnötscurrysåsen. Alltså det var fantastiskt gott! Dessutom toppade jag salladen med stekt halloumi, givetvis kan man toppa med lite kyckling eller nåt annat om man så önskar. Men halloumi gör jag tummen upp för, har alltid några paket liggandes i kylen här hemma.
Thaisallad med krämigt kokosris och jordnötscurrysås, 2-3 portioner
Kokosris:
2 dl ris
4 dl vatten
Salt
1 dl kokosmjölk
Jordnötscurrysås:
1 msk olja
1 banan schalottenlök,hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 msk ingefära, riven
1 msk röd currypasta
60g jordnötssmör
3/4 dl vatten
Några droppar soja
1 1/2 -2 msk pressad limejuice
1/2 msk brunt farinsocker
Topping:
4 morötter, finstrimlande eller rivna
1 klyfta rödkål, riven
10 körsbärstomater, halverade
1 avokado, tärnad
1 gul paprika, hackad
1/2 mango, tärnad
Massa färsk koriander, hackad
Jordnötter
1 halloumiost, tärnad och stekt
Gör så här:
Koka ris, vatten och salt i en kastrull på medelvärme tills det är färdigt. Blanda ner kokosmjölken och rör om tills allt blandats.
Gör såsen, bryn schalottenlök, vitlök och ingefära lite lätt i en kastrull med olja. Tillsätt currypasta och rör om. Tillsätt sedan jordnötssmör, vatten och några droppar soja. Låt det bli varmt och rör om hela tiden. Ta av från värmen och smaka av med limejuice och socker. Tillsätt lite mer vatten om såsen är för tjock men den ska fortfarande vara krämig.
Lägg riset i botten på ett fat, lägg på toppingen och ringla över såsen. Serveras med varmt ris och sås eller så låter du allt kallna.
Galet gott!
Hoppas ni alla får en riktigt härlig fredagkväll så ses vi i morgon med något smarrigt.
Kram Kram