Ugnsstekt oxfilé med vispat pepparrotssmör
Alltså det här är så galet gott! Enkelt och helt magiskt skulle jag vilja påstå. Inga konstigheter bara oxfile, lite kryddor och ett gudomligt gott vispat smör. Svårare behöver det inte vara. Serveras med fördel tillsammans med en god potatisgratäng. Vill du lyxa till det i helgen eller kanske ställa till med en god middag för vännerna eller familjen, testa då denna. Leta reda på ett riktigt bra kött och använd äkta smör så är resten lätt fixat!
Ugnsstekt oxfilé med vispat pepparrotssmör
1,2 kg oxfilé
1 tsk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad salvia
Olivolja
Vispat pepparrotssmör:
100 g smör
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk finriven färsk pepparrot eller en klutt pepparrot på tub efter smak
3 tsk finhackad gräslök
Flingsalt
Oxfilé gör så här:
Ta fram oxfilén och knyt ihop den med ett steksnöre för att få filén jämn och fin.
Mortla ihop kryddorna till köttet.
Klappa in filén med lite olivolja och klappa sedan in kryddorna. Låt oxfilén ligga i rumstemperatur ca 1 timma.
Sätt ugnen på 150 grader.
Stek filén i en het stekpanna med smör tills den fått fin färg runt om. Lägg över den i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 40 minuter eller tills den når en innertemperatur på ca 62-63 grader brukar jag gilla men det är såklart en smaksak.
Låt oxfilén vila lite innan du tar bort steksnöret och skär i den.
Vispat smör gör så här:
Smält 1/4 av smöret i detta fall 25g i en kastrull på svag värme. Häll sedan över det i en bunke. Resterande smör skär du i små kuber. Vispa smöret med en elvisp och tillsätt några smörkuber i taget under vispning. Vispa tills du fått ett fluffigt och vitt smör. Tillsätt, riven vitlök, pepparrot och gräslök, rör om så allt blandas. Spritsa sedan upp det i en liten skål eller liknande och toppa med flingsalt. Låt det stå i rumstemperatur, ställer du in det i kylen stelnar det till.
Såååå otroligt gott och perfekt nu till helgen om du vill äta nåt riktigt gott!
Ha nu en riktigt fin kväll och en fin start på helgen.
Kram Kram