Williamstårta
Det är inte ofta som jag bakar tårtor, men ibland händer det. I helgen gjorde jag en Williamstårta, en fantastiskt god tårta med vanilj och päronfyllning. Tårtan är täckt med marsipan och mörk choklad. Helt ljuvligt god blev den.
Williamstårta
Tårtbotten:
4 stora rumsvarma ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med maskin 10 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och rör försiktigt ner lite i taget i äggfluffet. Rör väldigt försiktigt så allt blandas, absolut inte mer än vad som är nödvändigt.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform som är ca 23-25 cm. Smöra och bröa och häll i smeten. Grädda tårtbotten på 175 grader ca 30 minuter. Prova med en sticka så den är klar, stickan ska vara torr. Var dock noga med att inte öppna luckan under gräddningstiden utan enbart någon gång på slutet. Låt tårtbotten svalna helt, skär loss den från kanterna om den inte lossnar. Jag brukar frysa ner min tårtbotten så det går enklare att skära den. Ofta gör jag tårtbotten några dagar innan och lägger den i frysen sen är det bara att ta upp den ca 30 minuter innan du ska dela den och fylla den.
Fyllning:
Lager 1 fyller du med vaniljkräm, jag fuskade lite och blandade en pulverpåse med vaniljkräm
Lager 2 Hälften av pärongrädden samt hackade sockerkokta päron, Päronbitar (recept nedan)
Lager 3 Pärongrädde
Topping Marsipanlock samt chokladtäcke (recept nedan)
Pärongrädde:
5 dl vispgrädde
1 dl päronsylt (Jag kokade 2 stora skalade och delade päron med 1 dl vatten, mixade och blandade i 3 msk strösocker)
2 msk lättdryck med päronsmak eller päronsaft
Några droppar grön karamellfärg
Gör så här:
Vispa grädden hårt och blanda försiktigt ner övriga ingredienser.
Päronbitar:
2 skalade och klyftade päron
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka päronen mjuka. Låt päronen svalna och dela dem i mindre bitar. Päronbitarna läggs på grädden i lager 2.
Chokladtäcke:
100g marabou mörk choklad
70g vispgrädde
Gör så här:
Koka upp grädden och lägg i hackad mörk choklad, rör om till en slät kräm och låt svalna något. Häll sedan chokladen över den marsipantäckta tårtan, låt stelna något och dekorera med frukter.
Ja en helt otroligt god tårta som kommer göras många gånger:)
Chokladälskare som jag är så älskar jag chokladtäcket på tårtan.
Kram Kram