Hälsosamma bullar med choklad eller
kanelfyllning
Att tänka på vad man stoppar i kroppen är väldigt viktigt tycker jag. Jag är en person som äter väldigt varierat, allt från grönkål till söta kladdkakor men jag är alltid medveten om VAD jag äter, vad det innehåller och det tycker jag är viktigt för mig. Victorias Provkök är en del av mitt liv, därför är innehållet också väldigt varierat. Jag anser att man kan äta av allt men med måtta. Att göra goda saker som förgyller tillvaron med lite extra vardagslyx är också viktigt och det går att göra helt MAGISKT goda grejer som faktiskt innehåller nyttiga ingredienser. De här bullarna är helt galet goda, de innehåller inget vitt socker utan är sötade helt med dadlar samt att de innehåller en hel del fullkornsmjöl. Vill du baka en nyttigare variant på antingen kanelbullar eller chokladbullar så bara måste du testa de här. Perfekta till fikat, kalaset eller picknicken!
Hälsosamma bullar med choklad eller kanelfyllning
50g färsk jäst
150g smör
5 dl mjölk
5 färska urkärnade dadlar
1 ägg
1/2 tsk salt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl fullkorn
Ca 8-9 dl vetemjöl special
Fyllning:
100g mjukt smör
170g urkärnade dadlar
1 dl vatten
3-4 msk kanel eller 4-5 msk kakao (alternativt gör båda sorterna så goda båda två)
Gör så här:
Mixa ihop allt till fyllningen i en bunke. Det ska bli en slät kräm. Vill du göra båda sorterna så mixa ihop allt utom kanel och choklad. Dela sedan smörkrämen och tillsätt kanel i den ena och kakao i den andra.
Topping:
1 uppvispat ägg
Sesamfrön gärna oskalade
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Mixa ihop mjölk och dadlar till en daddelmjölk. Häll ner daddelmjölken i kastrullen med smör och låt den bli ljummen, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och salt och rör om. Tillsätt sedan fullkornsdinkel och grahamsmjöl, rör om. Tillsätt till sist vetemjölet, lite i taget tills du får en deg som inte klibbar. Tillsätt inte för mycket mjöl utan heller lite för lite. Tillsätt mer vid utbaket om det blev för lite. Blir det för mycket mjöl blir bullarna torra och det vill vi inte. Låt degen jäsa i bunken under en bakbuk ca 30-40 minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och forma till bullar. Jag gillar att tvinna dem, se bild nedan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda bullarna på 225 grader ca 7-10 minuter. Låt svalna och NJUT!
Såhär tvinnar jag bullarna, jag viker ihop degen. Skär ”byxben” och tvinnar till en bulle.
Sååååå magiskt goda, här ovan är en med chokladfyllning. Nedan en med choklad och en med kanel.
Så nu är det bara att sätta fart med baket och fika bulle, det är ju så gott! Eller hur? Vore roligt att veta vad du tycker om bullarna om du testar!
Kram Kram
Sigrid
Provade dessa men tog kardemumma i fyllningen istället. Tack för ett toppenbra recept. Passade perfekt när jag inte äter socker heller. Kram till dig!
victoriasprovkök
Ja visst är de goda
Camilla
Bakade dessa igår inför kalas idag, min 3åring brukar inte gilla bullar osv men älskade dessa o stod och tiggde om mer. Räknar med att de gör succé idag :). Tack!
victoriaadmin
Åh så roligt, ja visst är de goda och så bra att de är lite nyttigare också. Kram