Mexikansk chipotle
Den här maträtten för mig tillbaka till USA när vi bilade där i 5 veckor. HÄR kan du läsa mer om vår roadtrip. Restaurangen Chipotle var då en av favoriterna, första gången vi testade Chipotle var i Hollywood och jag älskade smakerna redan från första tuggan. I USA tog vi ofta pulled beef som kött men den här med köttfärs påminner bra mycket om originalet. Inte samma men nära och såå gott, men missa inte att hacka över rikligt med koriander.
Mexikansk chipotle, 6 portioner
900g nötfärs
1 1/2-2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm chilipulver
1 1/2 -2 tsk spiskummin
1/2 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk oregano
2 klyftor vitlök
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
4 dl krossade tomater
1/2 dl chilisås
ca 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
2 dl majs
2 dl svarta bönor
Topping:
Crème fraîche
Riven ost
Koriander
Tillbehör:
Bulgur eller ris
Gör så här:
Stek nötfärsen, krydda med kryddorna, tillsätt riven vitlök, buljong, vatten, krossade tomater och chilisås. Låt puttra ihop en stund. Tillsätt sedan vetemjöl som du rört ut i lite vatten, lite i taget tills du får en ”krämig” köttfärsröra. Till sist tillsätter du majs och bönor, vill du kan du istället tillsätta det vid servering.
Smaka av och krydda mer om du vill.
Servera tillsammans med ris eller bulgur, jag gillar med lite mer fullkorn. Toppa sedan med crème fraîche, riven ost och rikligt med koriander.
Kram Kram