Skolebröd – Drömmiga vaniljbullar
Sååå himlans goda bullar. Som ni vet bara älskar jag bullar och igår gjorde jag dessa Drömmiga vaniljbullar som skulle visa sig heta Skolebröd. Sååå galet goda och fluffiga bullar med en vaniljkrämfyllning och sedan är de penslade med glasyr och doppade i kokos. Ja en riktig hit och visst blev de lite påskiga med sina färger. Kanske kan få bli till påskfikat i år;)
Skolebröd – Drömmiga vaniljbullar 15 st
Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
1 ägg
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl tills degen släpper från kanterna ca 11-12 dl.
Fyllning:
Ca 3 dl vaniljkräm jag tog marsankräm på påse
Topping:
ca 4 msk florsocker
Några droppar vatten tills du får en bredbar men ändå lite tjockare smet
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt, ägg och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i ca 15 bitar och forma först till en bulle, sedan till en avlång korv som du sedan gör en skåra i med ett mjölat finger. Se bild nedan. Du behöver trycka till skåran igen efter jäsningen. Jäs ca 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper och spritsa i vaniljkrämen i skåran.
Sätt in i ugnen ca 8-10 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg. Låt svalna och pensla/ bred på ett tunt lager med glasyren och doppa i kokos.
Såååå gott!!!
Ha nu en riktigt fin dag och njut av vårsolen och påsken.
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Kram Kram