Äggakaka
Alltså äggakaka, så himlande gott! När vi är nere i Skåne besöker vi med jämna mellanrum Flickorna Lundgren och då blir det ofta deras fantastiskt goda äggakaka. Men nu har jag för första gången gjort egen äggakaka och den blev sååå galet god. Jag har tänkt att göra äggakaka flera år men det har inte blivit av förens nu. Receptet är från skåningen Tina Nordström så jag kan inte själv ta åt mig äran för det;)
Äggakaka, 4 personer
5 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
350 g lättrökt sidfläsk i skivor
25 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Knäck äggen i en bunke. Blanda ner vetemjöl och salt, rör till en slät smet. Tillsätt sedan mjölken lite i taget tills det blir en jämn smet.
Stek fläsket gyllenbrunt i omgångar i en stekpanna. Sila av fettet efter varje omgång och spara till äggakakan.
Bryn smöret i pannan och tillsätt fläskflottet. Häll i äggsmeten i en gjutjärnspanna som du sedan kan ha i ugnen.
Rör sakta med en träslev genom att lossa stora sjok av äggsmeten från botten. Sänk värmen till hälften och rör tills äggsmeten är krämig.
Skölj ett plant grytlock eller en tallrik med kallt vatten. Lägg locket/tallriken på stekpannan och vänd snabbt pannan uppochner så att äggakakan hamnar på locket. Lägg tillbaka äggakakan i stekpannan igen med den stekta sidan uppåt och toppa med fläsket.
Grädda i ugnen i 5–8 minuter, tills äggakakan har ”puffat upp” rejält och fläsket är knaprigt.
Kika in på hur Tina gör äggakakan på Youtube här
Hoppas ni alla får en fin dag och testa på äggakaka om ni inte gjort det tidigare. Kram