Kalljästa kanelbullar
Som ni vet ÄLSKAR jag kanelbullar och har höga krav på dem. De måste liksom vara perfekta om jag ska gilla dem. Och dessa bullar blev verkligen perfekta. Trodde inte jag skulle få till så bra Kalljästa kanelbullar då jag testat för länge sedan och jag inte blev nöjd alls. Men DESSA ALLTSÅ!!! Så goda. Så nu tycker jag ni ska göra kanelbullar till frukost i morgon!
Kalljästa kanelbullar 12 bullar
20g färsk jäst
3 dl kall mjölk 3%
75g rumsvarmt smör
1 ägg
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
3/4 tsk malen kardemumma
Ca 7 1/2 -8 dl vetemjöl special
Fyllning:
100g mjukt smör
3/4 dl strösocker
Kanel (efter smak jag gillar mycket kanel)
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite mjölk, rör om tills jästen lösts upp och tillsätt resterande mjölk. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och lite mjöl i taget under knådning. Jag tillsätter hellre lite mindre mjöl än för mycket men du ska kunna baka ut degen utan att den klibbar.
Vispa ihop fyllningen, ofta tillsätter jag kanel i själva smeten och strör på mer när jag brett ut den på degen.
Kavla ut degen och bred ut fyllningen, vill du ha mer kanel strör du det över fyllningen. Kanelbullar SKA smaka kanel, eller hur? Rulla ihop och skär ut 12 lagom stora bullar av rullen. Jag satte mina bullar i en hemmagjord form av bakplåtspapper i en muffinsform. Tycker de får så fin och hög from då.
Täck plåten med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen:
Ta fram plåten med bullar och låt dem stå framme 30 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader över och undervärme. Pensla bullarna med uppvispat ägg (knäck ett ägg i ett glas och rör om ordentligt med en brödpensel) Toppa med pärlsocker.
Sätt in bullarna i ugnen, när jag har dem i muffinsform tar de lite längre tid i ugnen ca 12-13 minuter och jag brukar sätta dem lite längre ner. Gör du bullar direkt på plåten så går det oftast snabbare. Kanske 8-10 minuter. Men tiden beror på storlek på bullarna och ugn så håll koll så de får en fin färg både i botten och ovanpå. Låt svalna och NJUT av nybakat och gör du dem i muffinsform som jag så blir hela bullen som en mittenbulle om ni förstår;)
SÅÅÅÅÅ SÅÅÅÅ GOTT!
Överraska med bullar till frukost i morgon. Går så snabbt när allt är klart redan.
Hoppas ni alla får en riktigt fin dag.
Följ mig mer än gärna på Instagram, där lägger jag ut massa gott dagligen Victorias_provkok
Kram
Isabelle
Ska mjölken vara kall när man vispar ihop den med jästen? Inte finger varm?
Ska verkligen prova det här till på söndag😀
victoriasprovkök
Kall