Kanelbullar med äppelfyllning
Bullar, hur magiskt gott är inte det? Jag älskar bullar, bullar med ett glas kall mjölk eller varför inte med varm choklad till. Jag är typ uppväxt på bullar, varje morgon när jag var liten kom min fina mormor över till mig med hennes goda kanelbullar. Hon bodde ganska så nära mig och varje morgon när mamma och pappa åkte till jobbet så kom hon till mig innan jag skulle till skolan. Med sig hade hon sin korg med bullar, en sån gammal konsumkorg, en gammal variant som jag fått ta över. Frukosten serverad, bullar och varm choklad och tänk jag överlevde det också;) Säkert just därför också som jag bakar världens godaste kanelbullar;) Tror mormor får ta åt sig äran faktiskt och jag tror hon varit stolt nu om hon visste hur ofta jag bakar just kanelbullar.
Kanelbullar med äppelfyllning, 10-12 st
Du behöver:
50g smör
2 1/2 dl mjölk
25g jäst
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Strösocker
Kanel
Fyllning:
Äppelmos ca 1 msk per bulle
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 25g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 3-4 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna peta på den med mjölade fingrar den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Baka ut bullarna med massa gottigt smör, kanel och socker i mellan, lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30 minuter. Spritsa i äppelmos, gärna hemmagjort. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Sätt in i ugnen ca 8-10 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg. Gör du bullarna i en muffinsform så använd gärna bakplåtspapper i och jag tycker de behöver vara inne i ugnen något längre än när jag lägger dem på plåten. De blir högre och så fina i formen, men som sagt behöver lite extra tid så de inte blir degiga i mitten.
Äppelmos kokar jag själv, skala röda goda äpplen och dela i bitar. Koka i en kastrull med lite vatten, inte för mycket. Jag tog kanske 8 mindre äpplen och ca 1/2-1 dl vatten. Koka under lock tills de blir mosiga och sen är det klart, vill du kan du smaka av med lite socker men det är inte nödvändigt.
Formarna har jag gjort av vanligt bakplåtspapper, klipp i fyrkantiga bitar och klipp in snitt i spetsarna ca 5 cm.
Nybakade bullar och kall mjölk, finns inget bättre…Det lärde mormor mig.
Så nu är det bara att plocka lite äpplen och börja baka:)
Kram kram