Nötcrème bullar
Då blev det bullar igen då, hoppas ni älskar bullar lika mycket som jag gör:) De här gjorde jag för någon vecka sedan men hade helt glömt bort dem i allt strul med båten som vi haft sista veckan/veckorna… Och det är klart att ni ska få receptet, bättre sent än aldrig eller hur? Supergoda bullar med en nötig smak då de är fyllda med nötcrème.
Nötcrème bullar ca 12 st
Du behöver:
50g smör
2 1/2 dl mjölk
25g jäst
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
1tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
100g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
100g nötcrème
2 tsk vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Lite flagad mandel eller kanske hackade nötter
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 25g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 3-4 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen och bred fyllningen över. Baka ut bullar så som du vill ha dem. Jag brukar skära remsor som jag snurrar till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i formar i en muffinsplåt som jag gjort och låt jäsa igen ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Sätt in i ugnen ca 8 minuter på 225 grader men gör du i muffinsplåt tar det lite längre tid och då kan du sätta plåten lite under mitten. Grädda tills bullarna fått en gyllene färg. Alla ugnar är olika så håll koll. Låt svalna och njut av nybakade bullar.
Baka på och njut.
Kram