Skaldjursfylld laxfilé med vitvinsås
Den här laxen är så fantastiskt god. Jag fick receptet av min vän Emma för säkert 12 år sedan och gjorde den första gången till Alla hjärtans dag. Den här laxen passar fint såväl till vardag som fest och som ni redan vet så gillar jag att lyxa till veckodagarna med riktigt god mat. I orginalreceptet som jag fick är det en sherrysås men jag gjorde en vitvinsås då jag inte hade sherry hemma och inte hittade nån i butiken heller. Men vitvinsås var galet gott till, det får du testa nån dag Emma om du vill variera den lite:)
Skaldjursfylld laxfilé med vitvinsås, 4 portioner
600-700g laxfilé utan skinn
Salt
Vitpeppar
Fyllning:
20 skalade räkor
6 crabsticks (sånna frysta)
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs (jag gör egen)
Hackad dill
Salt efter smak
Vitvinsås:
2 schalottenlökar alt 1/2 gul lök
25 g smör
3 dl vitt vin
1 fiskbuljong
3 dl vispgrädde
ca 1/2 msk vetemjöl utblandat i lite vatten
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Dela laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka räkor och crabsticks fint och blanda ihop med övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av.
Lägg fyllningen ovanpå laxen och sätt in i ugnen ca 20 minuter tills laxen är färdig i mitten. Tiden beror på tjockleken på laxen och ugn så håll lite koll.
Gör såsen: Hacka löken fint, bryn den i en kastrull med smör. Tillsätt vin och buljong och låt reducera till hälften är kvar. Tillsätt grädde och låt puttra ca 5-10 minuter på svag värme. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Mixa såsen slät och red av med lite vetemjöl som du rört ut i lite vatten. Känn dig fram hur tjock du önskar såsen ska vara. Låt laxen vila nån minut och servera med kokt potatis.
Alltså så sjukt gott!!
Dekorera med lite citronskivor och lite grönt. Jag lägger laxskivorna rätt tätt så fyllningen ska stanna kvar.
Kanske kunde jag hjälpa till med en middag i veckan eller till helgen?
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook
Kram Kram