Mini rågsiktskakor

Mini rågsiktskakor

Mini rågsiktskakor

Men hur söta då? Mini rågsiktskakor, vilket genidrag att kunna få äta en hel rågsiktskaka själv, eller? Ibland tänker jag till lite extra;)
Såååå himla goda är de också som bonus på sötheten. Förutom Mini rågsiktskakor får du också minifrallor av mitten som du stansar ut. Perfekta för små människor eller om du vill ha små bröd. Dessutom tinar de upp väldigt fort när de är små och man kan äta många om man vill;)

Supergott så nu måste du sätta igång och baka tycker jag.

Mini rågsiktskakor

Mini rågsiktskakor 12st + 12st minifrallor

50g färsk jäst
100g smör
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 tsk salt
1/2 dl mörk sirap
1 msk brödkryddor (anis, fänkål och kummin men det finns färdigblandad)
1 ägg
2 dl fint rågmjöl
12-13 dl vetemjöl special

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölk och vatten. Låt blandningen bli ljummen max 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt sedan salt, sirap, brödkryddor, ägg och rågmjöl. Rör om och tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du får en fin deg. Tillsätt inte för mycket vetemjöl då degen står till sig lite när den jäser. För mycket mjöl ger torra bröd och det vill vi inte ha;) Ta hellre i lite mer mjöl vid utbaket om det blev för lite. Knåda degen ca 7 minuter i maskin eller för hand lite längre. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30-40 minuter.

Kavla ut degen så den blir ca 1 1/2 cm hög och stansa ut lagom stora kakor. Se till att hålet blir rätt stort då det jäser ihop en del sen. Lägg upp rågsiktskakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel på ovansidan av brödet.

Låt brödet jäsa övertäckt av en bakduk ca 20-30 minuter. Grädda i ugnen ca 7-10 minuter på 225 grader. Gör du småfrallor av mitten så går de lite snabbare så lägg de på en egen plåt. Jag lade 6 rågsiktskakor på varje plåt sen en med småfrallorna på. Låt de svalna och njut av nybakat, jag brukar dela rågsiktskakorna på mitten och fylla med massa gott.

Mini rågsiktskakor

Vissa undrar varför de heter rågsiktskakor när de inte innehåller rågsikt. Men blandar du vetemjöl och rågmjöl så får du rågsiktsmjöl helt enkelt och jag blandar gärna själv.

Mini rågsiktskakor

Övre bilden har du ogräddade rågsiktskakor och nedre bilden småfrallorna. De blir superfina gräddade men jag missa bilden på dem;)

Mini rågsiktskakor
Mini rågsiktskakor
Mini rågsiktskakor
Mini rågsiktskakor
Mini rågsiktskakor

Ät och njut och följ mig mer än gärna på Instagram victorias_provkok eller facebook Kram kram

3 Comments

    • victoriaadmin

      Rågsikt innehåller vetemjöl också men blir ett grövre bröd om du byter ut allt vete. Men testa. Blir nog annan mängd mjöl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.