Pepparkaksdeg
Pepparkakor, visst hör det julen till, det är ju såå gott! Dock är jag den som tycker pepparkakor är rätt jobbiga att göra, det tar ju sån tid, det blir ju så många och degen tar ju liksom aldrig slut, haha, finns säkert fler som jag;) Men visst doftar det underbart så det kan det verkligen vara värt. Sen klarar sig ju degen säkert 2 veckor i kylen så du kan ju baka lite åt gången, kanske nån gån om dagen för att sprida den goda doften. Eller varför inte ge bort en liten del? Jag gillar att göra tunna pepparkakor så de blir sådär härligt spröda.
Pepparkaksdeg till mängder av pepparkakor
200g äkta smör
2 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 1/2 msk ingefära
3/4 msk kryddnejlika
2 msk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
1 nypa salt
2 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
Ca 10-11 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan sirap, socker, farinsocker, kryddor och vispgrädde. Blanda ihop allt till en smet och häll över i en bakbunke. I en annan bunke blandar du ihop lite av vetemjölet och bikarbonaten. Häll över i den andra bunken och rör om ordentligt. Tillsätt sedan resterande mängd vetemjöl, lite i taget tills du fått en fin deg. Degen ska vara rätt mjuk och du ska kunna ta i den med mjölade händer. Men arbeta in så du får en fin deg. Antingen ställer du in hela bunken i kylen och täcker med plastfolie eller så delar du den i 3 delar och gör till pepparkaksdegkorvar som du lägger fint i bakplåtspapper. Perfekt om du inte vill baka ut hela degen på en gång och sen mjuknar den snabbare när du tar fram den. Låt pepparkaksdegen vila i kylen över natten för att den ska dra till sig smaken från kryddorna. Den håller upp till 2 veckor i kylen.
Ta fram pepparkaksdegen i god tid innan du ska baka med den så den hinner mjukna.
Kavla ut degen och stansa ut pepparkakor, använd ett mjölat bakbord och ta mjöl på kaveln. Lägg upp pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda pepparkakorna ca 5 minuter på 200 grader. Tiden beror på ugn, tjocklek och storlek så håll koll. Låt pepparkakorna svalna på plåten.
Slå in pepparkaksdegen i bakplåtspapper, perfekt att ge bort:)
Gör du minipepparkakor så är det perfekta att ha som dekoration på andra juliga bakverk.
Hoppas du får en superfin första advent, massa kramar från mig.
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok om du inte redan gör det eller på Facebook.
Eva
Mitt problem är snarare att degen inte räcker till pepparkakorna… haha!
Ditt recept såg mumsigt ut, skall provas 🙂