Saffrans cakepops med vit choklad
December är en mysig månad tycker jag, visst för att det är mörkt ute men alla fina julbelysningar ute och även inne som lyser upp är ju bara så fint. Sen att bakningen står i fokus gör ju december månad ännu bättre, är det någon gång man bakar på året så är det ju faktiskt december. Även de som inte bakar annars känns det som att de kavlar upp och bakar, kul tycker jag:) Idag tänkte jag tipsa om supergoda och så söta små Saffrans cakepops med vit choklad. Perfekta att göra om du har nån saffranskaka som blivit över eller om du helt enkelt bakar en saffranskaka och gör dessa. Receptet är för 300g saffranskaka nästan 1/2 så vill du göra mer kan du bara öka receptet.
Saffrans cakepops med vit choklad 10st
300g saffranskaka (recept nedan)
100g naturell philadelphiaost
150g vit choklad+1 tsk kokosolja
1 pepparkaka
Gör så här:
Smula saffranskakan i en bunke och tillsätt philadelphiaost. Vispa ihop med elvispen tills du kan forma bollar. Behövs mer philadelphiaost så tillsätt det. Min kaka var nybakade när jag gjorde dessa och därför saftig. Har kakan legat några dagar blir den torrare och kanske behöver lite mer philadelphiaost, men känn dig fram.
Forma till bollar och stick ner en pinne i varje boll. Jag har använt papperssugrör från Ikea som jag halverat så de blev kortare. Ställ in i kylen en stund.
Smält chokladen över ett vattenbad och blanda ner lite kokosolja eller några droppar naturell rapsolja/matolja för att få chokladen smidigare att jobba med. Låt svalna något och doppa sedan dina cakepops i chokladen. Ställ upp på en bricka med bakplåtspapper och toppa med lite finkrossad pepparkaka. Låt stelna i kylen.
Förvaras i kylen.
Saffranskaka
200 g smör
0,5g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 dl (240g ) vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.
Lägg ett bakplåtspapper i en rektangulär form som är ca 20×30 cm.
Stöt saffran och en matsked strösocker i en mortel. Häll ner det i smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med en elvisp. Tillsätt saffransmjölken och rör om. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke och tillsätt i smeten. Rör om försiktigt så allt blandas väl.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter. Kolla med en sticka om kakan är klar, stickan ska vara torr. Låt svalna.
Mums
Ha nu en superfin dag och njut massa kramar från mig och DU följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller Facebook. Här lägger jag upp bilder på recepten jag gör och lite annat också såklart:)