Saffransbullar i långpanna med krämig vanilj och smörstekta äpplen
3e advent närmar sig, helgen är här och då får man lov att passa på och baka, eller hur? De här bullarna i långpanna är helt fantastiska, så krämiga och galet goda blir de. Testa du också, kanske till helgens adventsfika? Smörstekta äpplen i bullar är verkligen HUR gott som helst.
Saffransbullar i långpanna med krämig vanilj och smörstekta äpplen
Du behöver:
25g färsk jäst
2 1/2 dl mjölk (3%)
60g äkta smör
1 paket saffran
1 ägg
3/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
Ca 7-8 dl vetemjöl special
Vaniljfyllning:
100g naturell philadelphiaost
50g smör rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
Smörstekta äpplen:
3 röda äpplen
Vaniljpulver
Smör ca 2 msk
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Gör de smörstekta äpplena. Skala och dela äpplena i tunna klyftor, stek i smör i en stekpanna på medelvärme några minuter tills de mjuknat något och blanda ner vaniljpulver eller vaniljsocker.
Vispa ihop allt till vaniljfyllningen med en elvisp någon minut.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Bred på fyllningen på hela och toppa med smörstekta äpplen på halva degen. Vik över delan du inte har äpplen på till den andra sidan. Klipp snitt och stansa ut kvadratiska bullar, ända ner i botten. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och toppa med pärlsocker. Sätt in bullarna i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter.
Låt svalna och ta sedan isär bullarna, ät och njut;)
Sååå galet gott!
Ha en fin dag och njut
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok
Eva Rickberg
Jag har bakat dina saffransbullar med fyllning vanilj o äpple. Jag saknar hur många du får på plåten och gärna hur stor triangeln bör vara. Jag tog färdig äppelmos på halva triangeln istället för steka äpplen. Jag väntar i denna stund på att de ska bli färdiga
Heléne Johansson
Sååå god! Hade Ingrid Marie i, suveränt. Lussekatter släng er i väggen.