Siraps limpkakor
Oj, det blev många som verkligen ville ha receptet på dessa fantastiska Siraps limpkakor när jag lade upp en bild på Instagram för någon dag sedan. Många av er vill baka på direkten när jag visar något vilket såklart är superkul. Ofta visar jag en bild när receptet redan finns men ibland visar jag upp lite innan då jag vill delge lite av det jag gjort även om jag inte hunnit få upp receptet. De allra flesta skriver positiva kommentarer vilket gör mig så himla glad. Men ibland kommer tråkiga kommentarer om att det är dåligt av mig att jag inte lagt upp receptet än för de vill baka nu på direkten, vilket faktiskt gör mig ledsen. Jag gör allt jag kan för att delge mina recept och just nu i december har det varit så himla mycket att göra då jag inte bara har mina sociala medier som jobb utan även jobbar med annat. Men tack snälla er för att ni följer och kommenterar hos mig, det är så himla kul och jag blir väldigt glad för var och en av er. Och är såklart överlycklig över att ni gillar det jag gör och vill testa.
Men NU är de här, mina Siraps limpkakor, de fick det namnet eftersom det i grunden är ett recept på mina galet goda sirapslimpor.
Hoppas ni gillar, de är fluffiga och helt underbara.
Siraps limpkakor ca 16 st
50g färsk jäst
3 dl mjölk
2 dl vatten
100g smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 ägg
3 dl fint rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
1/2 msk ättika 12% Kan uteslutas
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, låt blandningen bli fingervarm max 37 grader.
Häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt sirap, salt och ägg. Vill du minska sötman så går det bra att dra ner på sirapen. Rör om och tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget. Kör gärna degen i maskin. Tillsätt lite ättika för att lyfta smakerna, kan uteslutas om du inte har någon hemma. Knåda till en fin och smidig deg. Var försiktig bara så du inte tillsätter för mycket mjöl, degen ska gå att känna på med lätt mjöliga händer utan att den klibbar.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt av en bakduk ca 30-40 minuter, den ska bli dubbelt så stor ungefär. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, forma till en rund deg som du sedan kavlar ut, du behöver inte knåda. Mjöla och stansa ut till runda kakor med en rund form. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Degen som blir över kavlar du ut på nytt och gör fler kakor. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt in mitt i ugnen på 225 grader ca 7-8 minuter. Låt svalna och njut av nybakat.
Alltså tänk dig denna och en skinkskiva och lite senap. Perfekt till jul.
Hoppas ni alla får en fantastisk dag, njut och ta hand om dig. KRAM från mig.
Och du, följ mig mer än gärna på Instagram om du inte redan gör det Victorias_provkok eller på Facebook om du använder det istället.
Tintin
Tack för bra recept!
Synd med de tråkiga kommentarerna, tänker att vi ofta är bortskämda med att allt ska gå så fort nu för tiden och tyvärr tappar en del perspektivet.
Men vem har inte ättika hemma nu för tiden?! Det finns väl ingen som missat ekotipsets fönsterputs och andra städtips: -)