Skagencheesecake
Vill börja med att önska er alla en riktigt Glad Påsk. Hoppas ni får njuta av påsken på bästa sätt och får lite ledigt. Solen strålar idag och det ser ut att bli en fin lördag. Idag har jag knåpat ihop massa goda cheesecake bitar med skaldjursfyllning fyllning. Så himla gott, den perfekta lilla förrätten eller varför inte som en del av påskbordet eller till buffén. Ja listan kan göras lång och det bästa av allt är att den passar till vilken dag som helst. Så hinner du inte göra den nu i påsk så går det lika bra en annan dag:)
Jag gjorde två olika varianter för att testa. I vanliga fall brukar jag använda mig av en rund springform på ca 24-26 cm. Men idag (eller ja igår gjorde jag ju själva cheesecaken) gjorde jag en rektangulär som jag skar i bitar och sen testade jag även att göra i muffinsformar som jag satte i en muffinsplåt. Och de blev hur fina som helst, perfekta portionsbitar. Den rektangulära formen var ca 36×12 cm och ca 3-4 cm hög tänk på att det ska vara en löstagbar botten eller att du lägger ett bakplåtspapper i så du kan lyfta upp den. Vill du hellre göra i muffinsformar så behöver du muffinsformar i papper och en muffinsplåt eller 2 för det blir ca 18 bitar. Mina muffinsformar var lite högre så pappret stack upp en bit, då är det lättare att plocka upp de.
Skagencheesecake ca 18 bitar
Botten:
300g kavring
125g smält smör
Fyllning:
4 dl creme fraiche 34%
300g naturell philadelphiaost
1 rödlök ca 100g
1 burk stenbitsrom (jag sparade lite till dekorationen)
500g räkor med skal, skalade och hackade
100g crabstick, hackade, jag köpte frysta
3 msk hackad färsk dill
Salt
Vitpeppar
5 gelatinblad
Min topping:
400g räkor med skal, skalade
50-100g crabstick
Stenbitsorm
2 rädisor, skivade
5 jordubbar
Dill
2 ägg
Gör så här:
Börja med botten, mixa ihop kavring och smör så du får en smuldeg. Fördela smuldegen i den form du önskar och tryck ut så du får en fin botten. Blanda ihop allt till fyllningen i en bunke, lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter tills de mjuknat, ta upp de ur vattnet, krama ur och lägg de i en liten kastrull och smält, rör om, det går ganska fort så lämna det inte på plattan utan håll koll. Rör sedan ner det smälta gelatinet i bunken med röran och rör om ordentligt. Fördela fyllningen ovanpå botten/bottnarna och täck med plastfolie. Ställ in i kylen över natten eller minst 6 timmar.
Ta upp din cheesecake ur formen/formarna och dekorera som du själv önskar. Förvaras i kylen.
Övre bilden är från den rektangulära formen och den nedre bilden är från en muffinsform. Tycker båda blir lika fina;)
SÅÅÅÅ HIMLA GOTT!!
Hoppas du nu får en fin dag.
Kram Kram
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR