Tomatfylld kycklingfilé med fransk dijonssås och rostad potatis
Är julmaten slut nu eller har du tröttnat på att äta resterna? Då har jag världens godaste kyckling som du bara måste testa. Den är lite lyxigare så passar även bra vid lite festligare tillfällen. Kanske kan passa som middag på nyår om du vill äta lite kyckling då:) Jag hade gärna ätit den som nyårsmiddag i alla fall, dock har vi ingen ugn nu när vi är i Idre så det får bli nåt annat gott:)
För er som inte följer mig på Instagram så har vi tagit oss till Idre, kom hit igår och det är så mysigt med lite fjälliv:) Någon av er som kanske är i Idre nu också?
Tomatfylld kycklingfilé med fransk dijonssås och rostad potatis 4 portioner
Fylld kycklingfilé:
4 kycklingfiléer
8 soltorkade tomater i olja
Färsk persilja
Salt
Peppar
Soja
Fransk dijonsås:
1 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
3 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
1/2 msk dijonsenap
1 1/2 -2 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
Rostad potatis:
1 – 1,2 kg små delikatesspotatis
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Italiensk salladskrydda
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kycklingfilén så du får en ficka, du ska inte dela den helt igenom utan som en fjäril så du kan veckla ut filén (se bild nedan) Fyll med soltorkade tomater, jag tog 2 i varje filé och sen lite färsk persilja. Stäng ihop filéerna igen, pensla fileerna med lite soja runt om och krydda med salt och peppar. Bryn de runt om i en stekpanna med smör eller olja tills de blir fina och får en fin yta på båda sidorna. Lägg sedan upp kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Kycklingen steker du klart i ugnen när det återstår ca 15 minuter på potatisen. Se till att kycklingen blir genomstekt 72 grader i innertemperatur.
Lägg upp potatisarna med skalet kvar på en plåt, jag använder bakplåtspapper men det behövs inte. Ringla över rätt mycket olja så alla potatisar får olja på sig, krydda med salt, peppar och så brukar jag använda italiensk salladskrydda också, kan uteslutas men jag tycker det blir gott. Rulla runt potatisarna så alla får olja på sig runt om. Sätt in i ugnen ca 35-40 minuter men det beror lite på storleken på potatisarna.
Medan potatisen är i ugnen gör du såsen. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, kalvfond, soja och dijonsenap i en kastrull och koka upp. Blanda ut vetemjölet i lite vatten och rör om så klumparna försvinner, red sedan av såsen med lite mjölblandning i taget och vispa tills du får önskad konsistens. Det kan ta någon minut innan såsen tjocknar under kokning på medelvärme så ta inte i för mycket på en gång. Sjud såsen ca 5 minuter på svag värme. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt om det behövs, fonden och sojan ger mycket sälta i sig.
Servera kycklingen tillsammans med potatis och sås och kanske nåt gott grönt till.
SÅÅÅÅÅ GALET GOTT!!!
Ha nu en riktigt härlig dag, hoppas du får lite ledigt under julen och lova att testa denna goding:)
Kram och följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok