Kolja med räksås
Nu ska jag ge er ett av mina bästa tips, eller ja, jag är ju inte ensam om att ta hand om skalen från tex räkor! Men vet att många inte ens provat att koka egen fond så vill berätta hur enkelt och gott det faktiskt är.
Vi älskar ju räkor och andra skaldjur också för den delen och när vi har ätit tex räkor så brukar jag ofta ta hand om skalen för det blir så galet god fond av det! Nej, så jobbigt med en sån maträtt tänker nog några och vill gärna strunta i att läsa vidare men kom igen!!! Jag gör det enkelt för mig, jag rostar oftast inga skal i ugnen utan slägner ner räkskalen som de är i en gryta och täcker de med vatten. Sedan brukar jag klicka i någon matsked tomatpuré. Ofta kokar jag fond på skal från ca 600-700g färska räkor. Tycker de färska ger godast smak. Jag kokar tills vätskan blivit ungefär halverad och det tar kanske 30 minuter utan lock. Sila sedan bort skalen och vips har du världens godaste räkfond.
När du väl har en god räkfond så är det enkelt att sedan göra en god sås eller soppa. Här kommer ett recept på en supergod och enkel Kolja med räksås. Galet god med ett fåtal ingredienser.
Kolja med räksås
2 dl egenkokt räkfond
2 dl vispgrädde
2-3 msk vetemjöl utrört i lite vatten
Salt
Vitpeppar
Minst 1 msk finhackad dill
600-700g vit fisk
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
I en kastrull tillsätter du räkfond och vispgrädde. Koka upp och red av med lite vetemjöl som du rört ut i lite vatten, detta för att såsen ska bli krämig. Smaka av såsen med salt, peppar och dill. Nu har du en supergod sås.
Lägg fisken i en ugnsform och häll över såsen, sätt in i ugnen ca 20 minuter eller tills fisken är klar. Toppa med färska räkor. Toppa eventuellt med lite mer dill.
Servera med tex potatis eller potatismos.
När vi äter färska räkor så brukar jag frysa in skalen i en påse om jag inte vill använda de och göra fond på direkt. Funkar utmärkt att plocka fram och koka vid senare tillfälle.
Stor kram och hoppas du testar någon dag:)