Smörigt vallmobröd

Innehåller reklam för min bok Matbröd

Smörigt vallmobröd

Smörigt vallmobröd

Vill du vakna upp i helgen och njuta av nybakat bröd? Det är väl typ det bästa helgmyset man kan tänka sig. Doften och smaken av nybakat… Idag vill jag bjuda dig på ett Smörigt vallmobröd, alltså sååå himla gott och smaken av smör blir så god. En del av smöret hamnar i botten av brödet och det får liksom bubbla runt där och brödet får en otroligt god och smörig smak.

Perfekt frukostbröd i helgen:)

Smörigt vallmobröd

Men nu vill jag ju också såklart tipsa dig om min bok matbröd. Gillar du att baka eller är du helt ny på det? Boken passar dig vilket som och innehåller massor av goda bröd för alla tillfällen.
Perfekt även som en liten present till någon:) Vill du spana in min bok (blir såklart sååå glad:) så finns en länk HÄR.

Matbröd Victoria Willén

Smörigt vallmobröd

3 dl kallt vatten
3 g färsk jäst alternativt 1/2 tsk torrjäst
1 tsk strösocker
1 1/2 tsk salt
400g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl (ca 6 1/2 dl om du inte har våg)
75 g hyvlat smör

Topping:
Uppvispat ägg
Blåa vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och ja det ska bara vara lite jäst, ungefär 3 ärtstora bitar jäst om du inte har en våg. Häll på vatten och rör om så jästen löses upp. Tillsätt först lite vetemjöl, någon dl och sedan salt och socker. Rör om och tillsätt resterande vetemjöl tills du får en fin deg.När degen är klar så hyvla över smöret och rör försiktigt så att det blandas men det ska fortfarande vara smörbitar kvar. Låt jäsa i rumstemperatur i bunken över natten, ta en rätt stor bunke så degen får plats att jäsa upp ordentligt, täck med ett lock eller plastfolie. Degen kommer att vara lite kletig på morgonen så mjöla ett bakbord och häll upp degen. Använd mjölade händer och vik ihop degen några gånger, dra ut lätt och lägg i en avlång brödform med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 grader över och undervärme. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Sätt in i ugnen rätt långt ner ca 35 minuter. Låt brödet svalna och njut av nybakat.

Smörigt vallmobröd
Smörigt vallmobröd

Bilden ovan, degen är klar och det hyvlade smöret ligger där i degen.

Smörigt vallmobröd
Smörigt vallmobröd

One Comment

  1. Nina

    Bakade och brödet är helt fantastiskt gott! Kanterna är så magiskt krispiga goda smöriga.

    Ska baka igen i helgen, värst är att jag måste dela med mig till familjen, jag vill ha hela limpan själv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.