Nattjäst vitlöksbröd i gryta

Innehåller reklam för min bok

Nattjäst vitlöksbröd i gryta

Nattjäst vitlöksbröd i gryta

Ni var så många som vill ha receptet på detta bröd och nu kommer det äntligen, lagom så ni kan göra ett supergott bröd till helgen:)
Det här brödet är smaksatt med vitlök och persilja vilket passar helt fantastiskt bra till skaldjurskvällen, den goda mustiga grytan, salladen eller varför inte till laxen. Ja listan kan göras och vitlöksbröd är ju gott till allt:) Får du några brödskivor kvar som börjar kännas torra så är de dessutom perfekta att göra krutonger av. Galet gott i ha i soppan eller äta som snacks. Jag brukar bara dela brödskivorna i små kuber, lägga de på en plåt ringla över och massera in massa god olivolja sen på med salt och om du önskar annan kryddning, in i ugnen på ca 200 grader tills de torkat.

Men nu över till brödet som du bara måste testa:)

Nattjäst vitlöksbröd i gryta

Nattjäst vitlöksbröd i gryta

5-6 g färsk jäst alternativt 3/4 tsk torr
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
ca 12- 12 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mjukt smör
1 klyfta riven vitlök
2 nypor flingsalt
2 msk finhackad persilja

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke, alternativt lägg i den torra jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och lös upp den färska jästen, tillsätt sedan salt och vetemjöl, lite vetemjöl i taget tills du fått en fin deg. Det ska gå att peta på degen med mjölade fingrar men det ska inte vara för mycket mjöl i degen så den blir för hård.

Täck degen med lock eller plastfolie och en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten. Här spelar temperaturen inne lite roll och det varierar hur lång jästiden blir. Men jäs degen ungefär 10 timmar. Degen ska börjat bli bubblig, då är den klar. Ska du servera denna till middagen på kvällen så gör degen på morgonen och baka ut på kvällen även fast jag kallar den nattjäst:)

När degen jäst klart och det är dags att baka ut brödet, sätt då in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen. Inga plast/trädetaljer på grytan. Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme.

När degen är dags att bakas ut kommer den vara lite klibbig men var bara lätt på handen så går det bra.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, sen vikar du ihop degen några gånger, använd mjöl och vik tills du får ihop en degboll.

Blanda ihop fyllningen, vispa gärna med en elvisp så det blir fluffig och mjukt då blir det lätt att beda ut. Degbollen kan vila lite så länge.

Platta ut degbollen så den blir kanske 3 cm hög och bred på hälften av fyllningen, vik ihop den en gång och bred på resten av fyllningen.

Sen är det dags att forma till ett runt bröd igen. Använd mjöl och mjölade händer. Försök så det inte kikar fram så mycket fyllning utan att det är inne i brödet.

När ugnen och grytan nått rätt temperatur så ta ut grytan och lyft över brödet i den. Använd bakplåtspapper om du har en gjutjärnsgryta, jag har en brödform och har då inget papper i.

Snitta några ytliga snitt på toppen av brödet och sätt på locket.

Sätt in brödet i ugnen i 30 minuter, ta sedan av locket, sänk värmen till 225 grader och grädda i 15 minuter till. Sen har du ett superfint bröd!! Låt svalna innan du börjar skära i det och njut av nybakat.

Nattjäst vitlöksbröd i gryta
Nattjäst vitlöksbröd i gryta
Nattjäst vitlöksbröd i gryta

Ha en fin dag fina du och tack för att du kikar in hos mig och DU, du missar väl inte min bok med massor av goda brödrecept i. Lägger en länk till den HÄR, perfekt nu när kylan kryper närmare. Du finns det ju inget bättre än att baka:)

Kram

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.