Middagen är serverad och uppäten också för den delen;) ojojoj vad mätt jag är nu, hur i hela världen ska jag orka efterrätten…?! Vi får nog vänta ett tag med den!
Extremt god aioli, med mycket vitlök;)
Tinas potatisgratäng:
Beräknat för 6 portioner
1,5 kg potatis, skalad
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 st purjolök
3 klyftor vitlök
olivolja
salt
peppar
Gör så här:
Hyvla potatisen tunt.
Finstrimla purjolöken och krossa vitlöksklyftorna.
Fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg.
Häll i grädden och mjölken och låt mjölkblandningen koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salta och peppra rikligt. Potatis drar åt sig mycket salt. Det ska nästan smaka översaltat.
Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form och baka i ugnen på 180 grader. Känn med en sticka i gratängen för att se om den är färdig. Det tar ca 30-40 min.
En annan typ av gratäng mot den jag brukar göra men denna var också GOD!
Aioli:
2 äggulor
Ca 2 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
Salt
Ägg o olja bör ha samma temperatur när aiolin görs.
Lägg äggulorna i en bunke, vispa med elvisp och blanda i oljan först droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa hela tiden men häll inte i för mycket olja i taget då kan den skära sig.
När all olja är i pressas vitlöken i.
Smaka av med salt!
Jag älskar vitlök o vill att det ska smaka mycket…
Riktigt mumsig, passar till nötkött och även väldigt bra till kycklingfilé.
Denna Aioli är beroendeframkallande och jag skulle kunna äta bara den med sked;)
Mums allt blev supergott!