Här hemma har det varit en riktigt trevlig helg med trevliga vänner och god mat;)
Igår blev det 3 rätters eller snarare 4 rätters om man ska vara korrekt… Det blev 2 förrätter kan man säga Baconlindad sparris… Och den extremt goda sparrissoppan med knaperstekt bacon och till det vitlöksciabatta… Mmmm så gott det var…
Liknande soppa kommer även med i middagsbudets leverans lite senare under våren… Sjukt GOD… ni i Örebro kan ju gå i och kika på www.Middagsbudet.se och beställa hem finfin mat därifrån, det finns bara god mat där;)
Mmm, alla som åt av soppan älskade den, jag lovar att DU med gör det!!! Passar riktigt bra som middag men även som förrätt men då går det bra att halvera receptet.
Detta recept räcker till 4 personer (8 om det är som en förrätt).
500 g grön sparris (färsk)
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar
Gör så här
1. Bryt av nedersta delen på sparrisen som är hård och inte ska användas. Skär upp sparrisen i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna och dekorera med dem senare.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer, eller med mixerstav direkt i grytan ( täck över med en handduk eller något för det kan stänka lite)
4. Dela baconen i mindre bitar och knaperstek det i en stekpanna.
5.Smaka av soppan med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna och baconet som garnityr.
Vitlöksbröd:
1 ciabatta (färdiggräddad)
1 klyfta vitlök
Skär brödet i snedskurna bitar, lägg in bitarna i ugnen så ytan blir lite hård.
Ta ut ur ugnen och skrapa med en skalad vitlöksklyfta mot brödet.
Riktigt gott…. Går att ha smör på om man vill;)
Detta MÅSTE ni bara testa…det är underbart och sparris är så gott!!!
Nu ska det bli lite tv sen är det dags att sova för i morgon väntar jobb… Men jag har massa gott att bjuda varje dag, så vi ses
Cecilia
Vad gott med soppa på grön sparris, det får jag testa!